Mauritius

Mauritius is een topbestemming voor een strandvakantie, al dan niet in combinatie met een reis door Afrika. Het eiland is omgeven door een koraalrif, waardoor het water over het algemeen rustig is; de oceaan is het meest ruig in het zuiden en zuidoosten. In juli en augustus kan het door de wind wat minder aangenaam zijn aan de oostkust, diezelfde wind is juist verkoelend in de zomermaanden (onze winter). Waar u ook verblijft, de stranden bestaan uit poederwit fijn zand en de zee is azuurblauw van kleur. Mauritius kent geen privé stranden.


Regio's van Mauritius

Noordkust van Mauritius & Grand Baie

Aan de noordwestkust van Mauritius ligt het plaatsje Grand Baie, een gezellige havenplaats met boetieks, restaurants en een bescheiden uitgaansleven. Langs de noord- en noordwestkust bevinden zich schitterende stranden en vele kleine baaitjes. Stelt u zich voor dat u met blote voeten door het poederachtige, witte strand langs de oceaan loopt.

Oostkust van Mauritius

De oostkust van Mauritius wordt gekenmerkt door kleine baaitjes en kliffen die worden afgewisseld door lange zandstranden van fijn zand. Het koraalrif houdt de golven tegen die door de passaatwind ontstaan. Er liggen kleine plaatsen langs de kust. Voor uw vermaak bent u voornamelijk op uw hotel aangewezen. 

 

Westkust van Mauritius

De westkust van Mauritius ligt achter de bergrug die de regen en zuidoostenwind tegenhoudt. Alle hotels liggen direct aan hetbrede, palmomzoomde strand. Deze kust biedt u het prachtige schiereiland

Le Morne, de hoofdstad Port Louis en de mogelijkheid tot het maken van lange romantische strandwandelingen...

Zuidoostkust van Mauritius

Dit deel van Mauritius is in verhouding nog redelijk onderontwikkeld en rustig. De enorme lagune wordt beschermd door koraalriffen, waardoor dit het beste deel van Mauritius is om te zwemmen en snorkelen.

 

Natuur op Mauritius

Mauritius is onderdeel van een enorme vulkanische bergketen. De hoogste bergen (rond de 800 meter) liggen in het zuidwesten en bestaan uit lang geleden uitgewerkte vulkanen met kraters en kratermeren. Een hoogtepunt op landschappelijk gebied in het zuiden is Black River Gorges National Park. Meer in het oosten ligt het Domaine de Chasseur, een natuurreservaat waar apen, herten en wilde zwijnen leven. Een bezoek aan de Koninklijke Botanische Tuin van Pamplemousses raden wij iedereen aan. Deze tropische tuin ligt even buiten Port Louis en herbergt meer dan 80 palmensoorten en 25 soorten inheemse planten, waaronder de enorme Victoria Amazonica waterlelies.

 

Tijdsverschillen Mauritius

Het is op Mauritius tijdens onze zomertijd 2 uur later dan in Nederland, tijdens onze wintertijd is het er 3 uur later.

 

Taal Mauritius

Op Mauritius zijn Frans en Engels de officiële talen. Men spreekt ook Creools.

Geldzaken

De munteenheid is de Mauritiaanse Roepie (MUR). Op het moment van het samenstellen van deze informatie was de koers: €1,- = 38 MUR (1 MUR = €0,02). De actuele koersen kunt u raadplegen op de website: www.oanda.com/currency/converter/

Creditcard: Bij de meeste grote winkels, hotels en resorts worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Ook kan een creditcard vereist zijn bij het betalen van een borgsom voor hotels. Vooral in de hotels vraagt men vaak een deposito voor de eventuele door u te gebruiken extra's, ondanks het feit dat u in het bezit bent van een voucher voor de betaling van de overnachtingen. Het bezit van een creditcard voorkomt dat u een gedeelte van uw contant geld moet gebruiken voor deze deposito's. Men maakt wel een creditcardslip aan met de gegevens van uw creditcard, maar vult geen bedrag in. Bij vertrek uit het hotel volgt de definitieve afrekening. Let u er op dat de creditcardslip bij deze gelegenheid wordt gebruikt of wordt vernietigd. U kunt uw creditcard ook gebruiken voor het opnemen van geld bij een bank.

Pinnen: U kunt met een bank/pinpas met maestro- of cirrus-teken gebruik maken van ATM geldautomaten in de grotere plaatsen, met maestro of cirrus-teken. Ook met creditcards kunt u geld pinnen. U betaalt dan wel kosten bij uw afschrijving in Nederland, ongeacht de hoogte van het gewisselde bedrag. Wij raden u aan niet uitsluitend uw pinpas mee te nemen. Zet voor vertrek uw pinpas om naar Pasgebruik Buitenland, zodat u uw pas in het buitenland gewoon kunt blijven gebruiken.

Paspoort & Visum Mauritius

Voor een vakantie Mauritius dient u in het bezit te zijn van een retourticket en een geldig paspoort dat nog minstens een half jaar geldig is bij vertrek uit Mauritius. Hebt u een Nederlands paspoort dan heeft u geen visum nodig. Het maximumverblijf is 90 dagen.

NB: Bovengenoemde informatie geldt voor Nederlandse

paspoorthouders.
Onze informatie omtrent de reisdocumenten is een richtlijn en altijd onder voorbehoud van wijzigingen.
U blijft als reiziger zelf verantwoordelijk voor het in het bezit hebben van de juiste en benodigde documenten.

Eten en drinken Mauritius

De meeste door ons geselecteerde hotels hebben één of meer restaurants en een coffeeshop. De bevolking van Mauritius is afkomstig uit vele windstreken (Creools, Chinees, Indiaas en het Midden-Oosten) die allen hun invloed hebben op de keuken. De gerechten worden vaak geserveerd met rijst en (pittige) groenten. Daarnaast vindt u hier veel vers fruit: papaja's, watermeloenen, citroenen, passievruchten en bananen. U kunt voortreffelijk eten op het eiland.

 

Klimaat Mauritius

Mauritius ligt op het zuidelijk halfrond en de seizoenen zijn tegengesteld aan die in Nederland: als het bij ons winter is, is het daar zomer en andersom.
Mauritius kent twee seizoenen, zomer en winter.In de winter varieert de temperatuur van 19º tot 22ºC en in de zomer van 27º tot 34ºC. In juli en augustus kan het door de wind wat minder aangenaam zijn aan de oostkust, maar diezelfde wind is juist heerlijk verkoelend in de zomermaanden (onze winter). De westkust ligt achter de bergrug die de regen en zuidoostenwind tegenhoudt. In het westen en noorden is het over het algemeen warmer en droger dan in het oosten en het zuiden.
De meeste regen valt van december tot mei, ongeveer vier keer zoveel in het oosten als in het westen. Van december tot en met maart kan er een cycloon over of langs het eiland gaan.

Gezondheid
Informeert u voor vertrek bij de KLM Travel Clinic, GGD of uw huisarts voor de meest actuele informatie. 

Kompas 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken biedt een mogelijkheid aan alle Nederlanders, die tijdelijk of permanent verblijven in het buitenland, zich bij het ministerie aan te melden. De informatie die u daarbij verstrekt, helpt ambassades, consulaten en het ministerie van Buitenlandse Zaken om contact met u op te nemen en u te helpen in geval van nood, zoals bij een natuurramp of (dreigende) onrust in het land waar u (tijdelijk) verblijft. U kunt zich registreren op:
 https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/