Over MADAGASKAR

 

INTRODUCTIE

Het eiland Madagascar ligt in de Indische Oceaan, in Zuid-Oost-Afrika, gescheiden door het kanaal van Mozambique (400 km). Ten noorden van het eiland liggen de Seychellen, Oost-Reunion en Mauritius en de West-Comoren en de Mayotte-archipel. Madagaskar heeft een oppervlakte van 587240 km², met 1570 km van noord naar zuid en 575 km van west naar oost, verdeeld in 22 regio's. De bevolking is ongeveer 23 miljoen, met een levensverwachting van ongeveer 65 jaar meer, in Madagaskar is er gemiddeld 4,4 kinderen per vrouw. De lokale valuta is de Ariary, ongeveer 1 € = 3900Ar. Antananarivo is de hoofdstad van Madagascar, de inwoners zijn Malagassisch. De officiële talen van Madagaskar zijn Malagasi (of Malagasi) en Frans. Malagasi is de nationale taal van Madagaskar. Frans is de tweede officiële taal, gesproken door ongeveer 20% van de Malagassische mensen. Rijst is het hoofdvoedsel in Madagaskar en wordt gegeten bij het ontbijt, de lunch en het avondeten. Het graan wordt overal op het eiland verbouwd, in velden en op terrasvormige heuvels.

 

HET KLIMAAT

Het klimaat in Madagascar is gevarieerd, gelegen tussen de evenaar en de Steenbokskeerkring, het klimaat is daarom omgekeerd vergeleken met dat van Frankrijk. We kunnen twee grote seizoenen onderscheiden, het droge seizoen van april tot oktober, wat ook de winter in de winter en het regenseizoen van november tot maart is, de seizoenen kunnen variëren afhankelijk van de regio, wat de diversiteit van landschappen in Madagaskar verklaart. Bijvoorbeeld, in het zuidwesten van het eiland, richting Tulear, zelfs in de winter, is het weer lekker warm.

 

 

DE FAUNA EN FLORA

Madagaskar is een juweel van biodiversiteit, het eiland heeft een ongelooflijke rijkdom aan flora en fauna van meer dan 80% van het endemisme, dat is verdeeld volgens de verschillende klimaten van het eiland. In het regenwoud van de oostelijke regio werd een secundair bos geboren, waarmee de ravinala de "boom der reizigers" noemde. Er zijn ook 150 soorten palmfamilie op het eiland, waaronder raffia en in het zuiden waar de trihedrale palm wordt gevonden. In de droge gebieden zijn er kostbare houtsoorten, zoals rozenhout en ebbenhout. Bovendien zijn er in Madagaskar 7 soorten baobabs vergeleken met Afrika, die er slechts één heeft. Op de Hooglanden wordt het grote regenwoud alleen gevonden op het oostelijke deel van het eiland, dus we zullen geïntroduceerde soorten vinden zoals mimosa, dennen of eucalyptus. Aan de kust van het eiland is de mangrove heel wijdverspreid, en bamboes, pandanus, ravinala zijn talrijk. In Madagascar zijn veel endemische en unieke planten.

 

In termen van de dieren die in Madagaskar te vinden zijn, is er eerst de maki die het symbool is van dit eiland (36 soorten, waarvan de meeste alleen in Madagaskar te vinden is) we kunnen ook de aye-aye vinden als de enige soort van zijn soort, maar kwetsbaar voor uitsterven, dat is een soort van lemur primaat. Voor endemische soorten (80 tot 90%), kunnen we kameleons zien, sterschildpadden in het zuiden, angonoka, een zeer zeldzame soort die alleen in het noordoosten leeft, we kunnen ook tenrecs zien. Er is maar één soort krokodil op Madagaskar, die van de Nijl, in het westen en noorden waar ze als heilig worden beschouwd!

 

Er zijn ongeveer 60 soorten onschadelijke slangen aanwezig, maar die van de zeeën zijn gevaarlijk, 294 soorten vogels (een derde is endemisch) als de coua of de vanga. Er is ook een specifiek zoogdier van het eiland, de fossa (het grootste vleesetende zoogdier van het eiland, het kan worden vergeleken met een kleine poema), het is alleen 's nachts te zien rond november-december in het westen, noorden of zuiden van het eiland. Voor zeezoogdieren zijn kwallen en haaien de grootste gevaren (oostkust)! In het westen kunt u de koraalriffen bewonderen met een indrukwekkende verscheidenheid aan vissen, zeeschildpadden. Bovendien verschijnen tussen juli en oktober bultruggen van Tulear.

 

DE RIJKDOMMEN VAN MADAGASKAR

- 2% van de biodiversiteit in de wereld gedijt in Madagaskar: het eiland is een van de weinige landen (er zijn er maar zeventien) van "biologische megadiversiteit" van onze planeet.

- 80 tot 90% endemie: een record snelheid! De meeste dier- en plantensoorten die in Madagaskar leven, bestaan ‚Äč‚Äčnergens anders op aarde. Van de 12.000 variëteiten van planten geven sommige kruiden of fruit met een sterke aantrekkingskracht op de export, zoals lychee of kruidnagel.

- 85% van de vanilleproductie in de wereld is Malagasi. Het rode eiland domineert de markt volledig, met Indonesië.

- 800 miljard dollar: dit is de schatting van het totale potentieel van de nationale minerale hulpbronnen. Met name de uitvoer van nikkel en kobalt zou de inkomsten van het land kunnen opdrijven.

 

TIJDVERSCHILHet is op Madagaskar in onze zomer 1 uur later en in onze winter 2 uur later. 

CREDITCARDSVisa in de grote steden bij de banken en op het vliegveld in Antananarivo. Mastercard wordt bij de bank BFVSG in Antananarivo geaccepteerd, gelegen tegenover hotel het Louvre. Elders in het land wordt veelal alleen VISA geaccepteerd. 

 VOLTAGE: 110 en 220 Volt – gewone stekker.  (neem travler stekker mee je weet maar nooit)

FEESTDAGEN: 1 januari / 29 maart / 1 mei / 26 juni / 1 november / 25 december. 

 

GIDSEN IN DE NATIONALE PARKEN ( ANGAP) van Madagaskar: Bij de ingang van de ANGAP nationale parken staan gidsen. Het is verplicht om terplekke een lokale gids te huren. Overleg van te voren welke route je wilt doen. De routes en prijzen van de gidsen staan aangegeven op een groot bord bij de ingang / bezoekerscentrum van het park. De prijzen zijn afhankelijk van de route en de duur van de wandeling. Kun je dit niet vinden vraag er naar voordat je aan een wandeling begint.
 
INFRASTRUCTUUR
Madagaskar is één van de armste landen ter wereld. Het land heeft groot gebrek aan goede infrastructuur. Soms zijn wegen plotseling niet meer begaanbaar waardoor de route ter plekke bijgesteld moet worden. ie zich positief en flexibel opstelt, zal kunnen terugkijken op een unieke reis.
 
DRINKWATER
Langs de wegen kan je overal schoon drinkwater inkopen. Controleer bij aankoop of de gesealde afsuitdop nog niet open is geweest. het gebeurt nog wel eens dat de verkopende bevolking de flessen hervullen met ongezuiferd water, vooral als ze uit de vriezer komen en jij denkt lekker koud water... Pas op!